Castelul Bánffy, Borșa
  • Codul din lista monumentelor:
  • CJ-II-m-B-07536
  • Adresă:
  • Borșa nr. 258
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • privată

Încă din Evul Mediu familia Bánffy poseda conacul în sat: fapt atestat prin mai multe documente din sec. XVI, dar clădirea cu plan în formă dreptunghiulară se poate vedea și pe harta primei ridicări topografice militare. Din cauza faptului că nu s-au păstrat informații arhivistice despre acest conac, soarta acestuia este necunoscută şi nu se poate preciza nici data exactă a construirii castelului de azi.

Istoricii de artă presupun că acesta a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iar ca comanditor al construcției îl identifică pe baronul Dániel Bánffy (1812-1888), comitele de Dăbâca. Monumentul funerar al baronului Dániel poate fi găsit și azi în pădurea din spatele parcului, la sud-vest de castel. Fiul lui Dániel Bánffy, Dezső (1843-1911) a fost prim-ministrul Ungariei între anii 1895-1899. După 1945, castelul a fost naționalizat și a funcționat ca și dispensar, iar apoi în anul 1957 a devenit Spitalul de boli psihice cronice.

Clădirea s-a construit pe un lot trapezoidal, fiind delimitat de râul Borșa spre nord. Aceasta a fost construită în stil eclectiv, forma în plan a clădirii fiind una dreptunghiulară, alungită. Are un singur etaj și o structură de acoperiș ipohondru. Din fațada principală, cu vedere spre parc, reiese, asemenea unei proeminențe, terasa de la etaj, susținută de un șir de coloane. În colțul sudic al clădirii s-a construit un turn de observație. Printre valorile istorice ale clădirii se pot enumera elementele din casa scării, realizate din fier forjat, cât și mobilierul original, păstrat parțial. La sud-vest de clădire se află o zonă întinsă de parc, cu alei. Prima parte o reprezintă zona parterre cu gazon. Această zonă parterre este continuată de o pantă întinsă cu peluză, original având arbori plantați, dar care, după 1948, a fost grav afectată de tăieri și replantări, respectiv de construirea de clădiri nepotrivite în această zonă. Spre nord-vest, castelul este flancat de două clădiri alungite, cu un singur nivel. Aceste anexe găzduiau odinioară locuințele personalului, respectiv bucătăria, spălătoria, alte ateliere etc.

Drept de proprietate: De câțiva ani castelul a fost retrocedat familiei Bánffy.

Cum ajungeți aici?