Castelul Borosjenői, Ineu
  • Codul din lista monumentelor:
  • AR-II-a-A-00613
  • Adresă:
  • sat Ineu, calea Traian 2.
  • datare:

Clădirea a fost renovată ultima dată în 1870, și a funcționat ca o cazarmă militară până în anul 1901. Mai târziu a găzduit un orfelinat. De-a lungul anilor, starea clădirii s-a agravat. După 1996 clădirea a fost abandonată, și încă așteaptă ca cineva să-o renoveze și să-i dea o nouă funcție.

Prima cetate din Ineu se datează din 1293, cel puțin așa susțin cercetătorii, că aceea era prima care apare în documentele oficiale. Losonczi István, banul croat-slavon a petrecut mult timp în Ineu; există un document din 1387, semnat de acesta, care conține informații despre un castel construit în această perioadă, care a aparținut familiei sale. Castelul a rămas în posesia familiei Losonczi timp de aproape două secole. În 1566 armata turcă a cucerit teritoriul, și a preluat și castelul. Turcii au domnit până în 1595, după care castelul a fost preluat de principele Transilvaniei în funcțiune: de Báthory Zsigmond, Bethlen Gábor, I. Rákóczi György, și apoi de II. Rákóczi György. Ultimul l-a posedat timp de 63 de ani. Între 1658-1693 turcii au preluat din nou controlul, apoi castelul a devenit posesia împăratului austriac. În 1746 castelul a pierdut funcția sa militară, pentru că la ordinal lui Mária Terézia garnizoana locală a fost transferată de la Ineu la cetatea din Arad. Clădirea a fost renovată ultima dată în 1870, și a funcționat ca o cazarmă militară până în anul 1901. Mai târziu a găzduit un orfelinat. De-a lungul anilor, starea clădirii s-a agravat. După 1996 clădirea a fost abandonată, și încă așteaptă ca cineva să-o renoveze și să-i dea o nouă funcție.

Castelele cu plan simetric, cu patru bastioane de colț construite în stil renascentist sunt caracteristice pentru sfârșitul secolului al 16-lea. Arhitecții timpului respectiv au imitat modelele și programe de proiectare italiene, și au urmat și instrucțiunile inginerilor military italieni. Cu toate acestea, s-au adaptat la nevoile și cerințele locale, ceea ce a condus la o combinație specială a stilului original și a specificului local. De exemplu, clădirea principală a castelului de la Ineu are un plan simetric, și clădirea înconjoară două curți dreptunghiulare (acestea pot fi văzute și astăzi). Pe colțuri, au fost construite bastioane cilindrice cu hublouri (și acestea sunt intacte). Bastioane erau atașate și de pereții de piatră exterioare ale castelului – ruinele unui bastion pot fi văzute și astăzi de pe podul deasupra râului Körös. Structura acoperișului nu este atât de variată în stil, și-a primit forma sa de astăzi după mai multe reconstrucții. Ceea ce conferă caracter clădirii este acoperișul abrupt cu turlele sale care ies în față.

Axele simetrice și proporționările orizontale conferă un aspect echilibrat fațadei. Din păcate nu am găsit planurile și documentele originale ale castelului - ar fi foarte util să le găsim dacă mai există -, de aceea nu pot evalua în ce măsură a fost afectat stilul original renascentist al castelului de-a lungul secolelor. Mă întreb dacă clădirea originală avea colțuri rustice, pereți colorați, dacă avea rame de ferestre din piatră sculptată, și dacă porțile și turlele erau decorate. Fără aceste informații este greu de evaluat câte modificări de stil a suferit castelul, dar este greu de reconstruit cu exactitate și designul original. Singurele informații pe care le avem este, că de-a lungul anilor căpitanul Gálffy György, apoi Haller Gábor, domnul locotenent din Zaránd, și apoi Czigler Győző împreună cu tatăl său, au fost printre cei care au inițiat lucrări de reconstrucție pe castel.

Cum ajungeți aici?