Castelul Gyulay, Mintia
  • Codul din lista monumentelor:
  • HD-II-a-A-03366
  • Adresă:
  • comuna Vețel, sat Mintia, str Matei Corvin, nr. 34 B
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • proprietate privată

Familia generalul Gyulay Ferenc I a primit în anul 1638 moșia din Mintia în cadou și în foarte scurt timp începe construirea castelului-reședință a familiei. Castelul s-a construit conform stilului renascentist, care a suferit ulterior anumite modificări comandate de către contele Gyulay Lajos, ultimul moștenitor al familiei.

Gyulay Lajos era o personalitate atipică acelui secol, nu și-a întemeiat o familie, ci s-a axat mai mult pe științe și politică. El a fost persoana care l-a sfătuit pe Mikó Imre să înființeze Societatea Muzeului Ardelean, dar și Grădina Botanică din Cluj-Napoca a fost construită pe baza planurilor lui. Castelul a fost construit între 1831 și 1834 pe baza planurilor arhitectului Stuller, devenind cel mai mare castel clasicist din Transilvania, dar și primul castel care beneficia de baie. În parcul de 5 hectare de lângă castel s-a amenajat cel mai bogat lapidariu din Transilvania și o colecție însemnată din epoca romană. Castelul a fost răscolit de către țărani în timpul revoluției, cărțile din bibliotecă au dispărut. Reconstruirea castelului s-a făcut în anul 1851, căpătând forma pe care o are și astăzi.

Fațada principală bogată în pilaștri de forma unui portic, dar și rizalitul din mijloc este una spectaculoasă evidențiat și de scările care duc spre intrare. Castelul a trecut prin numeroase proprietăți până când a fost naționalizat din proprietatea familiei Horváth-Tholdy. A fost și sediu CAP, cârciumă, dar și magazin mixt. În 1988 s-a mutat jandarmeria în clădire.

Formă de proprietate: În anul 2007, moșia a fost restituită lui Horváth-Tholdy Péter.

 

Cum ajungeți aici?