Castelul Haller, Gârbou
  • Codul din lista monumentelor:
  • SJ-II-a-B-05055
  • Adresă:
  • comuna Gârbou, sat Gârbou, nr. 202
  • datare:

Clădirile castelului din Gârbou sunt astăzi în formă foarte înaintată de degradare, totuși valoarea arhitecturală ale moșiilor Haller și Jósika este una indiscutabilă. Toate construcțiile ale castelului, frumoasa poartă, capela din curte, dar și fântâna datează din secolul al XVIII-lea.

Castelul, conform unei inscripții care se mai vede pe ruinele porții, a fost ridicată de către contele Haller János V. Legendele, susținute pe alocuri și de fapte istorice, spun că între Haller János și vecinul său, baronul Wesselényi Miklós III, a fost tot timpul o concurență. Alimentată de orgolii personale și de o neînțelegere, oastea lui Wesselényi, în anul 1781, după câteva zile de asediu, a ocupat castelul, iar ocupanții s-au predat. Ceea ce a mai rămas din castel sunt câteva bucăți de piatră. Clădirea datează din aceași an ca și poarta, dar după ce moșia a trecut în proprietatea baronului Jósika, acesta a refolosit materialele pentru construirea unui nou castel pe partea cealaltă a moșiei, iar pe vechiul castel l-a transformat în locuințe de serviciu. 

În curte se mai găsește și o fântână construită în anul 1760 și rămășițele unei capele care datează din anul 1783. Clădirile au fost distruse în 1944, iar materialele de construcții au fost furate de localnici.

 

 

Cum ajungeți aici?