Kemény-kastély, Csombord
  • Műemlékvédelmi kód:
  • -
  • cím:
  • Csombord (Ciumbrud)
  • datálás:

A Kemény család a XVIII. században jelenik meg a településen br. Kemény László (?-1734) révén. Valószínűleg ő, és fia, Farkas építtették az itteni barokk kastélyt. Az utóbbi években a kastély többnyire üresen állt, ezért állapota nagyon leromlott, vakolata számos helyen lepattogzott, falai megrepedeztek, hátsó homlokzata omladozik, teljesen felvette a gaz. A kastély pereskedés tárgyát képezi, ugyanis a református egyház mind ezt, mind az iskola épületét visszaigényelte.  

A középrizalitból kiugró árkádos, háromtengelyes bejárati portikusz az erdélyi barokk építészet gyönyörű példája. A hullámvonalas, timpanonban záródó oromfal központi részén a család bővített címere látható. Az épület a portikusz mindkét oldalán négytengelyes, zsalus ablakai fölött szegmensíves szemöldökpárkányok húzódnak. Az ablakokat és a portikusz árkádjait korinthoszi fejezetes pilaszterek választják el, hasonló elemek díszítik a rizalit sarkait is. Az első világháború után br. Kemény (II.) Árpád (1867-1941), Alsó-Fehér megye egykori főispánja a kastély és a park használati jogát megtartva, a tulajdonjogot átruházta a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumra. Ezt követően, 1922-ben kezdődött el a faluban a Gazdasági és Szőlészeti Szakközépiskola működése, amelynek létrejöttében fontos szerepet játszott a báró felajánlása. A két világháború közötti erdélyi magyar gazdaképzés fontos központja teremtődött itt meg. A kollégium 1935-ben felépített egy új épületet is, de mindent államosítottak 1948-ban. 

Az utóbbi években a kastély többnyire üresen állt, ezért állapota nagyon leromlott, vakolata számos helyen lepattogzott, falai megrepedeztek, hátsó homlokzata omladozik, teljesen felvette a gaz. A kastély pereskedés tárgyát képezi, ugyanis a református egyház mind ezt, mind az iskola épületét visszaigényelte.  

Hogyan juthat ide?