Castelul Mikes, Cisteiu de Mureș
  • Codul din lista monumentelor:
  • AB-II-a-B-00204
  • Adresă:
  • Cisteiu de Mureş
  • datare:
  • secolul al XIX-lea

Structura clădirii cu un singur nivel este simetrică, iar axa centrală a fațadei vestice este accentuată de un portic cu timpanon, susținut de stâlpi. Pe ambele părți ale acestuia se observă câte cinci ferestre cu închidere dreaptă, iar în colțul clădirii câte o fereastră geamănă. Armonia fațadei estice se datorează celor 14 coloane simple, dorice.

Pe vremuri, pe domeniul de la Cristeiu de Mureș se aflau două castele. Castelul vechi, care astăzi nu mai există, a fost ridicat în 1796. Acesta era un castel cu un singur nivel, construit în stil baroc, cu pridvor cu fronton. Castelul a fost construit de Mihály (VI.), strănepotul lui Mikes (IV.) Mihály, ridicați la rang de baron și conte. Noul castel a fost construit în sec. XIX, în stil neoclasicist, la comanda contelui Mikes (IV.) János (1804-1880). Proprietatea contelui, care în 1848 a fost comandantul Gărzii Naționale din Cluj-Napoca, a fost devastată de trupele lui Simion Prodan.

În timpul comunismului, castelul folosit ca și Cooperativa Agricolă de Producție s-a deteriorat, soarta acestuia fiind pecetuită doar în ultimii ani. După schimbarea regimului, clădirea a găzduit un timp o grădiniță, apoi a devenit pustie și s-a deteriorat rapid. Astăzi, o mare parte a zidurilor s-a prăbușit, stâlpii porticului zac pe pământ; au rămas doar coloanele fațadei estice.

Cum ajungeți aici?