Mikes-kastély, Magyarcsesztve
  • Műemlékvédelmi kód:
  • AB-II-a-B-00204
  • cím:
  • Magyarcsesztve (Cisteiu de Mureş)
  • datálás:

A csesztvei birtokon régen két kastély állt. A régebbi, ami mára már teljesen elpusztult, 1796-ban fejeződött be. Az új kastély pedig a 19. század derekán épült klasszicista stílusban gr. Mikes (IV.) János (1804-1880) megrendelésére.

A csesztvei birtokon régen két kastély állt. A régebbi, ami mára már teljesen elpusztult, 1796-ban fejeződött be. Ez egy földszintes, barokk épület volt, oromfalas tornáccal. Építtetője a bárói és grófi rangot megszerző Mikes (IV.) Mihály dédunokája (VI.) Mihály volt. Az új kastély a 19. század derekán épült klasszicista stílusban gr. Mikes (IV.) János (1804-1880) megrendelésére. A gróf, aki 1848-ban a kolozsvári nemzetőrség parancsnoka volt, birtokát feldúlták Simion Prodan csapatai. 

A földszintes épület szerkezete teljesen szimmetrikus, a nyugati homlokzat középtengelyében oszlopos, timpanonos portikusz épült. Ennek mindkét oldalán öt-öt egyenes záródású ablak található, az épület két sarkán pedig egy-egy ikerablak van. A keleti homlokzat harmóniáját a tizennégy egyszerű dór oszlop adja meg. 

A kommunizmus során termelőszövetkezetként használt kastély folyamatosan romosodott, de sorsa csak az utóbbi években pecsételődött meg. A rendszerváltás után egy ideig még óvoda működött benne, aztán elhagyottá vált és rohamosan pusztult. Mára a falak legnagyobb része leomlott, a portikusz oszlopai a földön hevernek, csupán a keleti homlokzat oszlopai maradtak talpon. 

 

Hogyan juthat ide?