Conacul Apor, Turia de Jos
  • Codul din lista monumentelor:
  • CV-II-a-A-13299
  • Adresă:
  • Turia de Jos, nr. 244
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • privată

În 1666 conacul s-a împărțit între văduva lui Lázár Apor, Judit Imecs și cei trei fii ai săi: András, Farkas și János. János Apor (-1678, tatăl baronului Péter Apor) și-a construit o casă proprie, iar după 1679 conacul a ajuns proprietatea lui István Apor. În anul 1693, Baronul și Contele István Apor, vistiernic al Transilvaniei (1638;1704) a reconstruit, în stil renascentist (perioada târzie), conacul devastat în urma revoltei conduse de principele Thököly.

István Apor a extins clădirea cu alte două camere prevăzute cu decorații stucco, cât și cu câte un subsol propriu.Tot lui i se atribuie construirea unui mic balcon în stil renascentist, a cărui pereche poate fi vizionat în castelul Kálnoky din Micloșoara. Cele mai importante săli din punct de vedere al istoriei de artă,  „Magazinul”, „Micul Palat” și „Palatul Mare” conțin fresce din sec. XVII, unele dintre ele păstrându-se într-o stare relativ bună: pe lângă motive vegetale din Transilvania apar figuri alegorice, scene de vânătoare, scene de luptă, cât și un portret de familie. Frescele cu o valoare neprețuită, aplicate pe tencuială uscată, reprezintă cele mai vechi și cele mai bine conservate picturi de acest gen din întregul Bazin Carpatic. Tot din această perioadă datează și picioarele de sobă, cioplite din piatră, găsite în incinta clădirii. Fragmentele de piatră a blazonului familiei Apor datează tot din această perioadă. Blazonul conținea un braț armat, ținând în mână o sabie cu cruce dublă. Alte transformări de mare anvergura s-au realizat de către consilierul Lázár Apor, care după ce a intrat în posesia clădirii, în anul 1814, a reconstruit acoperișul acesteia. A demolat bucătăria veche, ce avea vatră cu foc deschis, și a modificat intrările camerelor. Un rezultat semnificativ al transformării efectuate o reprezintă construirea, în stil neoclasicist, a prispei din piatră cu mai multe nivele. În apropierea castelului se găsesc încă două clădri, fosta clădire pentru cereale și casa părintească a scriitorului Péter Apor. În această casă, renovată ulterior, trăiesc în prezent membrii familiei Apor.

Drept de proprietate: după procese îndelungate purtate cu Statul, casa a reintrat în posesia familei Apor, care au început renovarea acesteia.

Cum ajungeți aici?