Conacul Bernády, Sovata
  • Codul din lista monumentelor:
  • MS-II-m-B-16033
  • Adresă:
  • Sovata, str. Trandafirilor nr. 133
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • proprietate privată

Vilele romantice, tipice stilului alpin, construite din lemn, satisfăceau chiar și cele mai înalte așteptări ale vremii. Zona era înconjurată de parcuri cu alei. Printre acestea se poate enumera și clădirea ornată, construită în 1930, de primarul localității Târgu Mureș, Bernády György.

Localitatea renumită încă din Evul Mediu, pentru minele sale de sare și pentru lacurile sale sărate, la mijlocul secolului al XIX-lea a devenit centru balnear. Prima clădire cu baie publică era denumită „Géra”, aceasta fiind urmată de multe altele. Stațiunea Sovata s-a dezvoltat la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX.

Bernády György, inițial, de ocupație farmacist, a devenit primarul orașului secuiesc între perioada 1902-1913 și 1926-29.  Într-un timp relativ scurt, datorită statorniciei sale, el a reușit să transforme un târg de privincie într-un oraș elitist, modern, de secolul al XX-lea. A creat noi clădiri administrative și o infrastructură modernă. După moartea lui Bernády, casa, care a fost locul preferat al acestuia, a rămas în proprietatea familiei până în anul 1946, an în care văduva acestuia i-a vândut vila unui evreu bogat din București. Acesta din urmă nu a avut posibilitatea să se bucure mult timp de clădire, fiindcă în perioada comunistă, ca urmare a naționalizării, aceasta a fost confiscată. Întreprinderea Balneară de Stat a devenit noul „proprietar”, care întreținea clădirea, însă nu efectua nici o lucrare mai amplă de renovare a acesteia.

După schimbarea regimului, moștenitorii proprietarului deposedat au solicitat restituirea clădirii, drept urmare întreprinderea a renunțat la îngrijirea clădirii. Astfel, mulți ani la rând, casa a rămas fără utilizatori și fără proprietari. Clădirea s-a deteriorat, iar infiltrațiile de apă ale acoperișului și încăperile goale au rezultat ruinarea vilei, aceasta devenind deja un pericol. În urma litigiului care s-a încheiat cu un an în urmă, clădirea a fost retrocedată moștenitorilor proprietarului inițial, două persoane în vârstă, care locuiesc în străinătate. Problemele vilei însă nu s-au soluționat. Azi, vila denumită monument istoric în anul 1990, reprezintă un pericol.

Cum ajungeți aici?