• Colțurile pridvorului prezintă două stâlpuri masive, de formă pătrată, între ele fiind așezate stâlpuri simple, ornate la capăt cu secțiuni dreptunghiulare. Acestea susțin frontonul simplu, triunghiular al pridvorului. Intrarea în conac se face printr-o poartă cu scut de piatră și o poartă pentru călători, neutilizată azi.

  • Clădirea avea un vârf ascuțit, un acoperiș în două ape teșit, învelit cu țiglă „Bodoc”. Mijlocul fațadei sudice este accentuată de un pridvor de piatră, simplu, boltit, cu ferestre boltite, cu acoperiș în două ape.

  • În partea stângă a porții principale se află o construcție mică, din lemn, care are o bancă și un acoperiș, inițial reprezentând clădirea paznicului. În partea dreaptă a porții principale se află poarta mică, prevăzută cu semi-stâlpi de susținere. Capitelurile acestora sunt formate din frunze de acand, stilizate și volute, vopsite, ondulate în stil baroc. Deasupra capitelurilor se observă antablamentul clasic, format din arhitravă, friză și cornișă.

  • Ramura Ciuguzel al familiei Bánffy s-a creat în momentul în care baronul Ferenc Bánffy (VII.) și-a împărțit moșia, iar domeniul din Ciuguzel i-a revenit celui de-al doilea fiu al său, Daniel Bánffy. Fosta clădire, construită cel mai probabil în anul 1700, a fost reconstruită în anul 1812 de către baronul Ferenc Bánffy (VI).

  • Unicitatea castelului este oferită de terasa largă, prevăzută cu balustradă din piatră, cât și de frontonul în stil rococo pe care se observă sculptura jucăușă formată din motive ale blazonului, acestea fiind construite în anul 1786 și reprezintă opera sculptorului clujean Anton Schuchbauer.

  • Castelul Kemény-Bánffy din Luncani, judeţul Cluj, a fost construit pe domeniul aflat inițial, conform unui document din 1268, în posesia familiei Gerendi. În forma sa actuală castelul Kemény-Bánffy dispune de 44 de camere.

  • Proprietarii au redobândit proprietatea în anul 1992. Pe atunci clădirea era jefuită complet, nu avea nici uși, nici ferestre. Proprietarul de azi, Nagy Tamás a reînnoit complet conacul.

  • Bijuteria satului Ozd este castelul care se află pe o creastă deasupra satului și care este primul lucru care întâmpină vizitatorul. Circumstanțele construirii castelului sunt incerte - unele surse susțin că a fost construit de Radák István în primul trimestru al secolului al 17-lea, alții susțin că ar fi fost construit de Radák István (II.) în 1682, sau de Pekry Lőrinc la sfârșitul secolului al 17-lea.