• Din porticul aflat pe partea de vest a clădirii, se poate intra într-un hol închis, din care se deschide o sală de mese spațioasă. În partea de sud se găsesc două dormitoare, și în afară de acestea, restul încăperilor au și subsol.

  • Conacul, cu coloanele în rezalit, prezintă o combinație interesantă între pridvorul cu arcade și terasă deschisă. Frontonul deasupra coloanelor amintește de stilul rococo. În centrul fațadei laterale, cele două aripi marginale ale clădirii închid o terasă deschisă.

  • Castelul a fost construit între 1768-1770, apoi în 1790 a suferit mici modificări. Castelul etajat, construit în stil baroc, are formă de U și conține două aripi laterale. Fațada dinspre stradă are nouă axe, iar ferestrele sale au obloane. Partea centrală este acoperită cu acoperiș cu pantă ruptă, în stil baroc. Fațada dinspre curte are nouă axe, iar în centrul acesteia se observă un balcon deschis, cu balustradă din fier forjat. Balconul este susținut de doi stâlpi care formează o arcadă în ambele direcții.

  • Ramura Ciuguzel al familiei Bánffy s-a creat în momentul în care baronul Ferenc Bánffy (VII.) și-a împărțit moșia, iar domeniul din Ciuguzel i-a revenit celui de-al doilea fiu al său, Daniel Bánffy. Fosta clădire, construită cel mai probabil în anul 1700, a fost reconstruită în anul 1812 de către baronul Ferenc Bánffy (VI).

  • Pe locul edificiului actual se găsea încă din anii 1680 cabana de vânătoare a lui Forray András, iar castelul actual a fost construit în anii 1830 în locul acestuia. Castelul a fost refăcut în stil neoclasic în secolul al XIX-lea, timp în care castelul se afla în proprietatea familiei Hunyady. După moartea contelui Hunyady Károly, castelul a fost cumpărat de către familia Mocioni, familie aflată în relații apropiate cu familia regală română. De aici, castelul a trecut în proprietatea lui Mihai I., care a început lucrările de realibilitare, după care, în 1945 a fost naționalizat.

  • Clădirii dreptunghiulare, cu un singur nivel, i s-a anexat o aripă laterală. Marginile și centrul fațadei principale conține un rezalit, care iese ușor din rezalit. Deasupra cornișei de streașină se află un atic, la marginile căruia odinioară se afla câte o urnă. Cu timpul, acestea au dispărut.

  • Castelul Mikó a fost construit în anul 1827, în partea de nord a satului Olteni. Curtea castelului este înconjurată de ziduri mari, asemenea zidurilor cetăților. În spatele curții, pe partea dreaptă a Oltului, se ridică castelul construit în stil clasicist.

  • Construită din piatră și cărămidă, cu acoperiș piramidal cu 6 laturi, din țiglă, conacul dispune de un subsol parțial. Fațada este ornată cu chenar de fereastră, discret, din tencuială.