• Castelul are o formă de pătrat, neregulat, cu circa 30m lungime a laturilor și cu câte un turn rotund la fiecare colț al clădirii. Dintre acestea, turnul din sud-vest s-a păstrat până la crenel, fiind restaurat în secolul al XIX-lea, turnul sud-estic se află în ruine, păstrându-se până la primul nivel, iar celelalte turnuri pot fi deduse doar prin inegalitățile suprafeței de teren.

  • Prima clădire a castelului a fost comandat de către Bethlen Farkas (1505–1552) în anul 1545. Despre această construcţie a lui Bethlen Farkas ne stă mărturie, printre altele, o inscripţie comemorativă, păstrată până în zilele noastre. Pe baza inventarului din anul 1711 se poate afirma că acest edificiu era un palat renascentist cu etaj, decorat cu ancadramente tipice perioadei respective.

  • Castelul de azi a fost probabil construit de Teleki György și de soția acestuia, Kendeffy Ilona, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Castelul era înconjurat de un parc deondrologic. Dintre cei trei copii ai lor, Blanka s-a căsătorit în 1888 cu Fáy Viktor, ei fiind proprietarii domeniului și la începutul secolului al XX-lea.

  • Castelul Kemény-Bánffy din Luncani, judeţul Cluj, a fost construit pe domeniul aflat inițial, conform unui document din 1268, în posesia familiei Gerendi. În forma sa actuală castelul Kemény-Bánffy dispune de 44 de camere.

  •  În 2009, Haller László a redobândit castelul și apoi l-a vândut Consiliului Local. În prezent, în castel funcționează o școală.

  • În 1939, castelul a ajuns în posesia medicului Adam Iancu din Curtici, care a defrișat 10 hectare din parcul din jurul edificiului. Din 1968, parcul cu cele 17 hectare rămase, este declarat parc dendrologic, aici găsindu-se specii ca Arborele padogelor (Gingko biloba).

  • În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, conacul a fost extins spre est, pe partea dinspre stradă, cu o nouă încăpere. Tot din această perioadă datează și anexa gospodărească în fața laturii principale a conacului, cât și grădina din spatele clădirii.

  • Intrarea în încăperile cu planșeu cu grinzi se face prin ușile care se deschid dinspre pridvoarele cu arcade. Pe partea porții, prin scările care duc spre etaj, se face legătura dintre nivelul inferior al pridvorului și spațiile de la etaj, intrarea fiind marcată de arcul în plin cintru (semicircular).